Startpagina

Info over Bijpass en Stent

Stent - Bijpass

STENT [**] is de naam van de samenwerking en het overleg tussen twee sectoren in de jeugdhulpverlening: de Geestelijke Gezondheidszorg en de Bijzondere Jeugdzorg.
De naam 'STENT' is gekozen als 'vervolg op BIJPASS' [*]. Bijpass was een drie jaar durend project om beide sectoren in overleg met elkaar te brengen. Na afsluiten van het project vonden de sectoren dat deze samenwerking moest behouden blijven en werd het Bijpass-project omgezet naar het STENT-project.
Om binnen het medische jargon van 'Bijpass > Bypass' te blijven werd de naam 'Stent' naar voren geschoven. Beide medische termen bypass en stent hebben verder niets te maken met de concrete uitwerking van de projecten te maken.

Het project Stent - Jeugdzorg in overleg is momenteel een onderdeel van de integrale Jeugdhulp.

Ter informatie

Een bijpass bestaat uit een omleiding of een overbrugging van het vernauwde of verstopte bloedvat door een "brug" te maken tussen de gezonde delen van de slagader. Deze brug wordt gemaakt met een stuk slagader of een stuk ader die men uit een ander deel van het lichaam haalt (slagader in de borstkas, zoals de borstslagader, ader in het been, zoals de kuitader).

Bijpass staat hier voor ‘Bijzondere Jeugdbijstand en Psychiatrie: Alternatieven/Actieonderzoek voor Screening en Samenwerking’. De onderzoekseenheid Youth Mental Health van het Collaborative Antwerp Psychiatric Research Institute (Capri) werkte in de periode 2004 – 2007 als eerste rond het thema ‘Samenwerking tussen Bijzondere Jeugdzorg en Kinder- en Jeugdpsychiatrie’.

Ter informatie

Een stent is een metalen buisje dat in medische toepassingen in een vat of kanaal in het lichaam van een patiënt wordt geplaatst, bijvoorbeeld in een bloedvat, met het doel om dit kanaal open te houden.
De naam stent gaat terug op de negentiende-eeuwse Engelse tandarts Charles Stent, wiens uitvindingen een eeuw later tot toepassingen op heel andere gebieden hebben geleid. Behalve zijn naam heeft tandarts Stent dus eigenlijk niks te maken met het soort stent waar we het hier over hebben.

  (C) 2011 - Alle rechten voorbehouden - MB
Laatst bijgewerkt op 2 mei 2014