Waarom een holding als middel voor overname?

 

BRUSSEL (tijd) - Hoe neem je met zo weinig mogelijk eigen middelen een bedrijf over? Via een cascade van holdings, een berg aan schulden en zo veel mogelijk fiscale aftrek. Dat blijkt uit getuigenissen tijdens een seminarie over holdings in Brussel. Experts waarschuwen voor het gevaar van een overmatige schuldenlast.

 

De Belgische beurs telt van oudsher veel holdings. Holdings participeren in andere bedrijven en voeren ook de controle uit op die dochterondernemingen. De Waalse financier Albert Frère bijvoorbeeld bouwde een imperium op via de creatie van een ketting van holdings.

Een cascadeholding steunt op twee belangrijke principes. Ten eerste bezit de bovenste holding ongeveer 51 procent van de onderste holding. Ten tweede maken schulden het grootste deel uit van de financiering. De berg aan schulden heeft een bijkomend voordeel: via de financiële hefboom wordt het rendement op het eigen vermogen opgekrikt.

Maar Raphaël Abou van Bank Degroof Investment Banking waarschuwt voor een overmatige schuldenlast op de balans van de holdings. 'Als de dochtermaatschappijen operationeel in de problemen geraken, dan is er gevaar van insolvabiliteit'. Abou stelt twee vuistregels voorop. 'De nettoschuldpositie mag niet hoger liggen dan 3,5 keer de bedrijfskasstroom. En in de globale financiering vertegenwoordigen de schulden beter niet meer dan 60 procent'.

Decote

Een ander probleem van de cascadestructuur is de decote waartegen de dochterondernemingen op de beurs noteren. 'Als het voornaamste doel van een bedrijf de controle is op een ander bedrijf, dan is het normaal dat die aandelen onder de intrinsieke waarde noteren', zegt Abou. Andere redenen voor de decote zijn de werkingskosten van de holding, een gebrek aan transparantie en de lage liquiditeit.

Ontex

Een holding wordt voorts opgericht door het management wanneer het zijn bedrijf wil overnemen (management buy-out). De middelen van de directie zijn meestal beperkt. Het gros van de op te richten holding wordt dan ook gefinancierd met schulden. 'Het is belangrijk dat de schulden die de holding aangaat, meteen doorgesast wordt naar het overgenomen bedrijf', vertelt Abou. 'De kasstromen die het bedrijf genereert, moeten gecompenseerd worden door de intrestbetalingen op de schulden. Op die manier wordt de belastbare basis van het bedrijf verminderd.'

Het systeem waarbij een holding schulden aanneemt om ze vervolgens door te sluizen naar de overnameprooi, noemt men 'debt push down'. Dat gebeurde ook bij de overname van de luierfabrikant Ontex. 'Schulden ter waarde van 510 miljoen euro werden doorgesast naar Ontex. In het overnameprospectus werd dat duidelijk gestipuleerd. Dat was een extra stimulans voor de minderheidsaandeelhouders van Ontex om op het bod in te gaan', zegt Abou.

Overnames financieren via holdings is een complexe aangelegenheid. 'De totale transactiewaarde van de overname van Ontex bedroeg 1,1 miljard euro. Het is niet voor niets dat van dat bedrag 44,4 miljoen euro diende voor juridisch, fiscaal en financieel advies', besluit Abou.




Copyright Bedrijfsdocumenten © 2005 | Management advies consulting: BrainWin