Beste circus- en straattheaterliefhebber,

Al ruim een kwarteeuw geeft Menen op een geheel eigen wijze invulling aan het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Straat- en circusartiesten uit alle hoeken van de wereld bezorgen jong en oud een onvergetelijke dag en doen de reputatie van Menen als ‘stadje van leute en plezier’ alle eer aan. En wie twijfelt aan het waarheidsgehalte van de slogan ‘Lauwe leeft’, mag er gerust eens langskomen op 21 juli, tijdens het tweede luik van ons festival.

Voor de organisatie van deze 26ste editie diende het organiserend comité af te rekenen met enkele zware hindernissen. De financiële en economische crisis maakte het allesbehalve eenvoudig om de broodnodige sponsoring binnen te halen en ook subsidies komen niet zomaar meer uit de lucht vallen.
Het heeft dan ook de nodige moeite gekost om een werkbaar budget bijeen te krijgen. Gelukkig kunnen we blijven rekenen op de steun van enkele trouwe sponsors en doet ook het Stadsbestuur zijn duit in het zakje. Samen met de nodige organisatorische creativiteit kunnen we zo opnieuw een hoogstaand evenement aanbieden.

Op organisatorisch vlak pakken we dit jaar uit met een heuse primeur. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival werken we met een heuse curator. Bedoeling daarvan is om het festival een nieuwe creatieve en inhoudelijke impuls te geven en om te vermijden dat we al te vaak in herhaling zouden vallen. De keuze viel op Marc Celis, iemand die al tientallen jaren actief is in de straattheater- en circuswereld en op dat vlak gerust een internationale autoriteit genoemd mag worden. Marc ging met veel plezier en enthousiasme in op onze vraag en wist op korte tijd en met veeleer beperkte middelen een programma samen te stellen dat beantwoordt aan eenieders verlangens.

Wie het programma doorbladert, zal meteen merken dat Zomer meer dan ooit circusgetint is. Ook het vrij groot aantal Vlaamse gezelschappen valt op. Het is duidelijk dat het Circusdecreet van 2008 stilaan zijn vruchten afwerpt. De kwaliteit van de circusopleidingen in Vlaanderen ging de voorbije jaren spectaculair de hoogte in, wat ondertussen resulteert in voorstellingen van internationaal topniveau. We pikken als organisatoren dan ook maar al te graag in op deze evolutie, al was het maar om onze status als trendsetter te bevestigen.

Vast staat dat ‘Zomer 2013’ opnieuw een volksfeest wordt dat in de Grensstreek zijn gelijke niet kent. Een cultureel hoogstaand en fantasierijk evenement dat alle mogelijke lagen van de bevolking – uit Menen en tot ver daarbuiten – weet aan te spreken, een levendig gebeuren waar iedereen naar uitkijkt!

Griet Vanryckegem,
schepen van cultuur.

Zomer 2013 wordt georganiseerd door CC De Steiger, met de steun van het Stadsbestuur, de Culturele Raad, Horeca Menen en Lauwe, N.S.B. Lauwe, Provinciebestuur West-Vlaanderen, het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de vele sponsors en medewerkers.