Programma Menen 7 juli

Vanaf 16.00 u. worden de Menense straten pleinen en parken overspoeld door circus- en straatartiesten uit alle hoeken van de wereld.
Volop straattheater dus, in de centrumstraten, op de Grote Markt, op de Groentenmarkt en in het Bois de Boulogne.
In de Kortrijkstraat ontdekt u tijdens het Off-Festival aanstormend talent.
In het sfeervolle Brouwerspark kunt u opnieuw terecht voor een zomers Festo de Koloroj, waarin de meer exotische kunsten op straat aan bod komen.
Voor alle duidelijkheid: Zomer is een gratis festival.

 

STRAATHEATER

01. THEATER TOL (B): ‘Corazôn di Angeles'
02. CIE. DU MIRADOR (B): ‘Okolo’
03. TEATRO PACHUCO (Mex): ‘Just passing Thru’
04. TEATRO PACHUCO (Mex): ‘Coup de foudre’
05. LEANDRE & LA TAL (Sp): ‘Les Démodés’
06. CIE. POL & FREDDY & GAB (B): ‘Le Cirque Démocratique de la Belgique
07. CARRÉ CURIEUX (B): ‘Florilège Curieux’
08. LES GROOMS (Fr): ‘Fanfare Tout Terrain’
09. CLOSE-ACT (Nl): ‘XL Insects’
10. MIAOW PRODUCTIONS (UK/B): ‘Benny Formaggio’
11. MIAOW PRODUCTIONS (UK/B): ‘Jonny & Sybil
12. STRUCTURES MUSICALES (Fr)
13. AVANTI DISPLAY (UK)
14. TENT (Nl): ‘Loop’
15. OKIDOK (B): ‘Slips experience’
16. DJUGGLEDY (D): ‘El Diabolo’
17. JUICY LUCY CIRCUS SHOW (Isr/Fr)
18. CIRCUS UNARTIQ (D)
19. PETE SWEET (USA): ‘Meet Pete’
20. CIRQUE-CIRQULAIRE (B)
21. MARTADEMARTE (Sp): The International Papanatas Band

FESTO DE KOLOROJ

01. FRUTILLAS CON CREMA (Chili): ‘Icono’
02. CIE. BALLTAZAR (B): ‘De Ballen van Balltazar’
03. AMALGAMA-TRIO (België/Japan/Mexico)

EN  VERDER ...


 

 


STRAATTHEATER
 

THEATER TOL (B): ‘Corazôn di Angeles’ (slotvoorstelling)

Lichtheid en vrolijkheid zijn de belangrijkste thema’s in deze spectaculaire luchtvoorstelling, mét vuur en percussie. De voorstelling handelt over een bruiloft waarin de twee geliefden elkaar opvreten, dansen, vliegen en zelfs suikerspinnen eten. Ze zijn verliefd en omringd met goed gezelschap: muzikanten en sprookjesachtige figuren. Het grote cadeau voor het bruidspaar zijn de engelen, de beschermers, de dromers, de wijzen. Tegenwoordig heeft bij ons elke bruid een bruidsboeket. Oorspronkelijk bestond dit boeket enkel uit sterke kruiden. Deze kruiden dienden om de boze geesten uit het huwelijk te verjagen. In Corazôn de Angeles krijgt de bruid geen boeket om de slechte invloeden buiten te houden, maar zij krijgt levende engelen aangeboden om het goede binnen te houden.
Het publiek zal als gast aantreden op de bruiloft. Theater Tol wil het publiek gelukkig maken, ontroeren. Hun een avond geven, die onvergetelijk is. Als je na afloop van de bruiloft naar huis gaat, dat je dan het gevoel hebt dat je leven weer een nieuwe dimensie heeft! De engelen hebben niet alleen het goede gebracht voor het bruidspaar, maar ook alle gasten laten delen in hun energie.

http://www.theatertol.com/nl/node/21

terug naar boven

CIE. DU MIRADOR (B): ‘Okolo’

De Belgen Régis Leroy en Ingrid Swaelens speelden aanvankelijk in producties van Feria Musica, Cirque du Soleil en Bud Blumenthal om vervolgens hun eigen gezelschap op te richten, waarmee ze in 2006 doorbraken met de productie ‘Isséo’. Na jaren toeren hebben ze een nieuwe creatie in de aanbieding: ‘OKoLO’.
Het is een poëtische mengeling van dans, acrobatie en muziek op en rond een bijzondere structuur. Een welgemeende aanzet tot verwondering voor elk publiek.

www.compagniedumirador.com

terug naar boven

TEATRO PACHUCO (Mex): ‘Just passing Thru’

In ‘Just passing Thru' combineert Teatro Pachuco elementen uit de stomme film met die van de Europese clown. Een man staat in een straat alleen met zijn valies. Onverwacht wordt een kind uit het publiek gevraagd mee te spelen in zijn show. Samen beginnen ze te improviseren, en komen ze in de vreemdste avonturen terecht.

www.teatropachuco.com

terug naar boven

TEATRO PACHUCO (Mex): ‘Coup de foudre’

‘Coup de foudrec, vertelt over misverstanden, maar ook over tederheid, eenzaamheid en de zoektocht naar elkaar. Coup de Foudre is wat er gebeurd wanneer je de onverwachte liefde vind; magie zonder trucjes, poëzie zonder woorden.

www.teatropachuco.com

terug naar boven

LEANDRE & LA TAL (Sp): ‘Les Démodés’

Nadat ze door het circus ontslagen werden, zijn drie clowns doelloos aan het rondzwerven. Zo krijgen we stilaan de ware karakters achter de rode neus te zien, en even later zelfs de ware clowns achter de karakters. Want wat er ook gebeurt, een clown blijft een clown, altijd op zoek naar een lach, altijd op zoek naar een hooggeëerd publiek. Tragikomische straatvoorstelling van wereldklasse.

www.demodes.com

 

terug naar boven

CIE. POL & FREDDY & GAB (B): ‘Le Cirque Démocratique de la Belgique

Circus volgens een democratisch principe! In 'Le Cirque Démocratique de la Belgique' kan het publiek stemmen en meebeslissen over vorm én inhoud van de voorstelling. Uiterlijk is het een cabaretvoorstelling waarin alles mogelijk lijkt, van een jongleernummer met een 24-delig servies, over een tapdansnummer met skibotten tot een duik van vier meter hoog in een zwembadje van 30 centimeter diep. Inhoudelijk is het een humoristisch onderzoek naar de grenzen van de democratie en de dictatoriale neigingen van de meerderheid.

www.polfreddy.com

terug naar boven

CARRÉ CURIEUX (B): ‘Florilège Curieux’

Carré Curieux is een bont circusgezelschap met als uitvalsbasis Brussel. Zij creëren voorstellingen waarin circus en poëzie hand in hand gaan. Een eigentijdse voorstelling voor jong en oud.

www.carrecurieux.be

terug naar boven

LES GROOMS (Fr): ‘Fanfare Tout Terrain’

Verwacht het onverwachte met deze licht anarchistische fanfare. Geen enkel muziekgenre is hen vreemd, zolang ze het publiek maar weten te amuseren, of te betrekken in hun dolle fratsen. En als ze daarbij de nodige chaos kunnen creëren, is dat leuk meegenomen.

www.lesgrooms.com

terug naar boven

CLOSE-ACT (Nl): ‘XL Insects’

Jarenlang leefden ze als larven onder de grond, waar ze ongestoord konden groeien ... Maar nu zijn ze uitgekomen. En ze zijn groot! Metershoog steken ze boven iedereen uit. Ze krioelen door de straten en hun insectenogen spieden in het rond. Met een snerpend geluid komen ze met al hun wriemelende poten tegelijk recht op je af. Roerloos blijven staan is de enige remedie. En ondertussen vraag je je af hoe deze indrukwekkende insecten tot leven zijn gekomen ...

www.closeact.nl

terug naar boven

MIAOW PRODUCTIONS (UK/B): ‘Benny Formaggio’

Benny heeft het leven als Siciliaanse godfather achter zich gelaten nadat hij zich geroepen voelde om voortaan als goochelaar en entertainer aan de slag te gaan. Hij mist natuurlijk de keuken van ‘la mama’, maar probeert dat goed te maken met een smakelijke mix van humor, goochelkunst en Italiaanse charme.

http://miaowproductions.com/

terug naar boven

MIAOW PRODUCTIONS (UK/B): ‘Jonny & Sybil

Ga terug in de tijd met Jonny & Sybil. Een origineel stukje straattheater in de stijl van de jaren 20', met een knipoog naar de stomme film. Zonder woorden vertellen zij hun liefdeshistorie, en tonen ze hun charmes door interactie met het publiek. Ontmoet dit komische duo en laat je vertederen door hun sterk visueel verhaal, met als climax een spectaculaire tapdansroutine! 

http://miaowproductions.com/

terug naar boven

STRUCTURES MUSICALES (Fr)

Laat het kind in u naar boven komen! Etienne Favre heeft in de jongste decennia een indrukwekkend arsenaal aan interactieve instrumenten ontworpen. Allemaal met gerecupereerde materialen en in diverse thema’s. Het resultaat is een grote speeltuin waar u ongestoord installaties kan uitproberen. Dolle pret en verwondering gegarandeerd!

www.structuresmusicales.com

terug naar boven

AVANTI DISPLAY (UK)

In deze hilarische voorstelling wordt de onevenwichtige relatie getoond tussen een beroemd performer en zijn hulpje. Het heeft immers flink wat voeten in de aarde vooraleer hij aan zijn act als levende fontein kan beginnen …
Een door en door Britse voorstelling vol invloeden uit de vaudeville en de music hall.

terug naar boven

TENT (Nl): ‘Loop’

In ‘Loop’ worstelen zes circusartiesten met hun geweten bij het nemen van ingrijpende beslissingen in hun leven. Iedereen twijfelt ... Kiezen ze voor de bekende weg of durven ze hun eigen patronen te doorbreken?
De invloed van keuzes op de loop van je leven, daar gaat deze voorstelling over. Je kent het wel: de momenten in je leven waarop een beslissing je leven kan veranderen. Dat kunnen simpele dingen zijn zoals de keuze voor een middelbare school: een moment waarop je jezelf kunt voorbereiden. Maar soms gebeuren er dingen waar je geen invloed op hebt, maar die je leven totaal kunnen veranderen. Gezamenlijk vormen al deze momenten de loop van je leven: je levensloop.

www.tent.eu

terug naar boven

OKIDOK (B): ‘Slips experience’

Ze hebben lichamen om van te dromen. Gespierd, elegant, knap en vaardig, grappig en zich heel bewust van hun ongebreidelde kwaliteiten, willen ze overtuigen met een grote demonstratie van hun kunnen. Aangeboren rastalent, de crème van de acrobatie, de foie gras van de mime … fysieke nonsens op zijn best! Lachen geblazen dus, zonder woorden, en met tweemaal niets.

www.okidok.be

terug naar boven

DJUGGLEDY (D): ‘El Diabolo’

It's showtime! Djuggledy stelt zijn nieuwe show voor: een mix van entertainment, positieve energie en hoogstaande technieken, gecombineerd met tal van originele trucks en ideëen. Op zijn eigen, spontane en buitengewone manier beheerst hij zijn podium en laat het publiek lachen, klappen en meejuichen.

www.djuggledy.com

terug naar boven

JUICY LUCY CIRCUS SHOW (Isr/Fr)

Juicy Lucy is een circusartieste uit de 19de eeuw, die haar zinnen heeft gezet op een optreden tijdens de grootste show op aarde. Samen met haar toegewijde assistent en enkele vrijwilligers uit het publiek brengt ze een spannende en vooral ongewone show. Vanaf 7 meter hoogte overschouwt ze haar publiek.

www.juicylucy.co.il

terug naar boven

CIRCUS UNARTIQ (D)

Een kleurrijke mix van partner-acrobatie, krachtige handstands, jongleren op grote hoogte en adembenemende trapeze. Ontspanning en kippenvel voor de hele familie. Deze weelderige XL- show onderscheidt zich van andere voorstellingen voor zijn buitengewone verscheidenheid aan circustechnieken, gebracht door twee sympathieke personages die de wereld op zijn kop zetten.

www.circus-unartiq.de

  terug naar boven
PETE SWEET (USA): ‘Meet Pete’

Meet Pete Sweet, a man with a mission.
Pete Sweet is in zijn innemende onemanshow een mix van een ouderwetse clown en een hilarisch nerd. Tijdens zijn optreden zal hij voor je zingen, dansen, jongleren en als je geluk hebt, mag je meedoen. Heel misschien zal hij zijn spectaculaire stunt op zijn éénwieler uitvoeren ... hoog op een touw! Wat in ieder geval na de voorstelling overblijft, is een brede lach op je gezicht.

www.slackrope.com
  terug naar boven

CIRQUE-CIRQULAIRE (B):

Je gaat naar het werk. Heen en weer. En morgen nog een keer. Denkend, het is bijna vrijdag …
In ‘Working Class’ verkent Benjamin Rummens de grenzen van de ‘Magie nouvelle’ op een creatieve en vernieuwende wijze. Hij neemt ons mee in het akelig herkenbare verhaal van een grijze muis op het werk. Geleefd door de regelmaat van de klok gaat hij tussen de regels op zoek naar een streepje kleur. Maar elke keer hij dat gevonden heeft, roept opnieuw en meedogenloos het werk. Meer en meer onder de indruk van het onmogelijke en surrealistische, drijft hij langzaam maar zeker naar de waanzin …

www.cirque-cirqulaire.be

 

MARTADEMARTE (Sp): The International Papanatas Band

Een straatshow waar de magie van de clown tot z’n recht komt door middel van muziek. Een heerlijk kamerorkest, gevormd door een harmonica, een gitaar en muzikaal speelgoed dat wordt bespeeld door het publiek, leidt ons door een programma vol met liedjes, jongleren en improvisatie. Populaire liedjes uit diverse landen aangepast aan de harmonica en gitaar. Klassiek en hedendaags clownesk straattheater.

www.martademarte.com

 
   
FESTO DE KOLOROJ
   

FRUTILLAS CON CREMA (Chili): ‘Icono’

De laatste creatie van Claudio Martinez maakt een reis doorheen de wereld van de iconen. De beelden en definities die we hebben van bepaalde objecten. Welke plaatse we ze geven en hoe onze status verandert als we ze zien. De ogen wijd open, een diepe blik, medeplichtigheid met de ogen die hem bekijken; Frutillas con Crema reflecteert, speelt, filosofeert en intrigeert.
De jongleur, de clown en de mimespeler komen samen om te spelen en te tonen dat niet alles is zoals we denken of ons gezegd is te denken. Zet de tv af, Icon start hier en nu!

www.conmuchoarte.net/frutillas-con-crema

 

CIE. BALLTAZAR (B): ‘De Ballen van Balltazar’

Een humoristische en circustechnisch hoogstaande voorstelling doordrongen met de geschiedenis van de Roma die vanuit Oost-Europa hierheen trekken. In 35 minuten worden grappige situaties, indrukwekkend circus en fragmenten uit het levensverhaal van Balltazar en Paco verweven tot een voorstelling die elke leeftijd boeit.

www.balltazar.be

 

AMALGAMA-TRIO (België/Japan/Mexico)

Traditionele ritmes op instrumenten uit de cultuur van de Azteken en Maya - zoals de cajita, cajon, bombo, zeeschelp en chekere - worden door deze percussievirtuozen uitgebreid met nieuwe en gedurfde ritmische combinaties. De malambo - of ‘dans van de vrije man’ in de mond van de zwarte slaven - maakt dit spektakel compleet. Deze dans in een tomeloos zapateo-ritme wordt overheerst door de boleadoras, een soort lasso. De boleadoras was oorspronkelijk een Argentijns jachtwapen maar is doorgegroeid tot jongleerinstrument en aldus cultureel erfgoed. Het energieke en viriele element dat de gauchos of jagers van de Pampa-vlaktes verbeeldt, wordt hier gecombineerd met een vrouwelijke sierlijkheid. Met Mina Kanto, Patricia Hernandez Van Cauwenberge en Osvaldo Hernandez Napoles.

 

EN  VERDER ...

Gezellige wereldmarkt met exotische hapjes en snuisterijen.
Heel wat van de aangeboden waren worden verkocht ten gunste van projecten in het Zuiden.

 

De Stedelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Menen (SROS) focust op Fairtrade. Er worden kookdemonstraties en diverse exotische en bio-proevertjes voorzien.
Verder wordt in samenwerking met het Provinciaal Noord-Zuid Centrum ook volgend werelds moois aangeboden:

-              Sfeervolle verwelkoming door de Indische Sonu Nanda Singh: proeven van chappattis met dipsausje, ruiken van diverse kruiden, kennismaken met religie, cultuur en keuken van een intrigerend land.
-              Demonstratiemomenten Bollywooddans door de zusjes Prisca en Parel.
-              Doorlopende Thaise knutselworkshop: Nancy Chanapa Gydé leert kinderen zeep kerven en lampions beschilderen.
-              Doorlopende artistieke prestatie - bewerken van isomo - door de Iraakse kunstenaar Nabil Anwer.
-              3 korte capoeira-shows met Carlos Do Carmo Santos en een collega van Capoeiraschool Brugge.

Het Provinciaal Noord-Zuid Centrum realiseert het Noord-Zuidbeleid van de provincie West-Vlaanderen. De werking steunt op drie pijlers:
Educatie en sensibilisatie: ondersteuning educatief werk en Noord-Zuidhappenings, ondersteuning gemeenten, vormingsactiviteiten, focus op Millenniumdoelen via MillenniumTENToonstelling en Scoren voor 2015, nieuwe educatieve producten, Kleur Bekennen (Kids), FairTradeProvincie,…
Informatie en communicatie: www.west-vlaanderen.be/pnzc, nieuwsbrief, jaarboek, …
Projectenbeleid: jaarlijkse ondersteuning van een 120-tal kleinschalige projecten in het Zuiden, ondersteuning 4de pijlerinitiatieven, netwerkdag.
Meer informatie: Provinciaal Noord-Zuid Centrum, Hugo Verrieststraat 22, 8800 Roeselare, 051/26 50 50, pnzc@west-vlaanderen.be
Festo de Koloroj vindt plaats in het Brouwerspark. De organisatie is in handen van CC De Steiger, Stad Menen, het Provinciaal Noord-Zuid Centrum en de Stedelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Menen