Knelpunt : Coil Anodizing and Coating


Terug naar Leefbaar Landen Home Page

Onderstaande informatie werd geselecteerd uit krantenartikels en andere publiek toegankelijke informatie.

 
Praktische Info

Coil NV (Coil Coating and Anodizing)
Roosveld 5
3400 Landen
tel. 011/88.29.01
fax. 011/83.19.20

BE 448.204.633

HRL 85.929

Maatschappelijke zetel :
Marsveldplein 2b
1050 Brussel
HRB 562.323

Bestuur :
Dhr. L. Chevalier
Dhr. C. van der Haegen
Dhr. A. Couvreur
Dhr. M. Morrow
Dhr. J. Perndergast
Dhr. J. Plamondon
Dhr. A. Thesen
Dhr. Y. Willems

Algemene Directie :
Dhr. Charles van der Haegen
Dhr. Tim Hutton

Veiligheidsverantwoordelijke : Dhr. R. Burssens

Tewerkstelling : ongeveer 65 personen

Omzet 1995 : ongeveer 500 miljoen

Verwachte omzet tegen 2003 : ongeveer 2000 miljoen

Coil staat ook genoteerd op Le Nouveau Marché van de beurs van Parijs. Koers, hoogste, laagste, persmededelingen kan je hier raadplegen.

 

Historiek

Coil werd in 1972 opgericht door Robert Keyaerts, met steun van Aciers Alexis, zijn voormalig werkgever.

In 1989 werd het bedrijf overgenomen door Charles van der Haegen, ingenieur Solvay, van oorsprong van Gent, en door Armand Popowsky, met steun van de Continental Bank.

Deze bank was de vroegere werkgever van Tim Hutton, de huidige partner van Charles van der Haegen.

 

Aandeelhouders

Charles van der Haegen
Tim Hutton
Carfin
Carmeuse
Aimé Desimpel
Hong Kong & Shangaï Bank
Midland Bank
Verzekeringsmaatschappij Sunlife, Equitable en Hancock

 

Aktiviteit

Anodiseren en coaten van aluminiumrollen. Dit gebeurt als volgt :

 1. Ontvetten
  Elke oppervlaktebehandeling begint met een ontvetting. Tijdens het walsen werden de banden immers ingeolied. Bij het ontvetten worden commerciële, licht beitsende emulsies en verschillende additieven gebruikt. Na deze eerst etappe wordt overvloedig gespoeld om verontreiniging van het volgende bad te vermijden.

 2. Beitsen
  Het doel van deze behandeling is een gelijkmatig oppervlak garanderen door de laatste onzuiverheden en kleine walsfouten te verwijderen. Een kenmerk van het continue procédé van Coil is de snelle en eenvoudige wijziging van de parameters om verschillende oppervlakteaspecten te bekomen.
  Na deze etappe wordt eveneens grondig gespoeld.
 3. Neutraliseren
  Het beitsen gebeurt in een basisch midden, terwijl het anodisatieproces zuur is. Vooraleer tot anodisatie over te gaan dient het metaaloppervlak in een oxiderend bad geneutraliseerd te worden. Het metaal is nu ontvet, gebeitst, geneutraliseerd en klaar om geanodiseerd te worden.
 4. Anodisatie
  Het anodiseren is het belangrijkste onderdeel van het hele proces. Deze etappe bestaat erin om langs electro-chemische weg een laag aluminiumoxyde op het aluminium te doen groeien. Om dit te bereiken wordt de aluminium in een zwavelzuuroplossing gedompeld en positief geladen (anode). Door het sturen van stroom tussen een negatieve electrode (cathode) en het aluminium, komt er zuurstof vrij die het aluminium omzet in aluminimoxyde. Aangezien het aluminium de anode is, wordt het proces het anodiseren van aluminium genoemd en de oxydatielaag, de anodisatielaag.
 5. Chemisch kleuren
  In werkelijkheid is de anodysatielaag een poreuze laag. De densiteit van deze poriën bedraagt 30 tot 70 miljard poriën per vierkante centimeter. De kleuring wordt verkregen door het onderdompelen van het geanodiseerde metaal in een oplossing van minerale en organische zouten. De pigmenten worden in de poriën afgezet en blijven zichtbaar dankzij de doorzichtigheid van de aluminiumoxydelaag.
 6. Electrolytisch kleuren
  Deze kleuring wordt verkregen door middel van metallische zouten in een electrolytische oplossing. Onder invloed van een wisselstroom worden de zouten onderaan in de poriën afgezet. Het resultaat van dit proces is een betere lichtbestendigheid van de kleur.
 7. Naverdichten
  Na het anodiseren en het kleuren blijven de poriën open. Om de kwaliteit van de anodisatielaag te beschermen, dienen ze gesloten te worden. De aluminium wordt daarom in kokend water ondergedompeld. Het aluminiumoxyde zet zich om in aluminiumoxydemonohydraat dat opzwelt en de poriën dicht.

Er is enkel een gelijkaardig bedrijf in de V.S., Duitsland, Japan en China, maar zij kunnen niet dezelfde breedte verwerken als Coil.

 

Vergunningen

 

Probleemstelling

Terug naar Leefbaar Landen Home Page

Copyright 1997, Leefbaar Landen, 08 april 1997

Reacties zijn steeds welkom