Anastasie Verbrugge
° Wevelgem, 02-01-1902
+ Kortrijk, 14-07-1983

Gemeenteraadslid Kortrijk
03-01-1947 - 16-11-1950
CVP

 

Een energieke huisvrouw

Kleine middenstand

Anastasie Verbrugge wordt op 2 januari 1902 geboren als vierde in een rij van acht kinderen. Haar ouders zijn zelfstandige vlasbewerkers die uiteindelijk hun zaak hebben moeten stopzetten. De oudste broer is wel in de vlassector blijven werken. Na de vierde graad lager onderwijs gaat Anastasie Verbrugge werken als hulpje van haar tante, die de meid van de pastoor is. Na enkele jaren zegt ze haar tante vaarwel en wordt winkeljuffrouw in een Kortrijkse zaak van koffie en koloniale waren. Daar leert ze haar man kennen die in een bank naast de deur werkt. Haar huwelijksplannen zijn niet meteen naar de zin van haar moeder die liever eerst een oudere zus het nest ziet verlaten. Anastasie Verbrugge krijgt evenwel haar zin. Haar werkgever die intussen aan rusten toe is, stelt haar voor om zijn zaak over te nemen. Anastasie Verbrugge gaat niet in op het aanbod omdat haar toekomstige echtgenoot zijn werk in de bank liever niet opgeeft om samen met haar de zaak uit te bouwen. Dat belet haar niet om een kruidenierszaak over te nemen die ze wel grotendeels alleen kan runnen. De hulp van haar echtgenoot is echter onontbeerlijk. Voordat haar man naar zijn werk vertrekt, springt hij op de fiets om boter en eieren bij de boeren op te halen, keert en borstelt hij de kaas in de kelder en zet de bakken met groenten en fruit buiten.

Een kroostrijk gezin waarin steeds plaats is voor mensen in nood

De komst van een vierde zoon in 1934 maakt de combinatie van een huishouden met de tijdrovende uitbating van de kruidenierswinkel te belastend. Anastasie Verbrugge wordt vrouw aan de haard en wijdt zich aan de opvoeding van haar kinderen. Ze brengt acht zonen groot. Ze schrikt er niet voor terug om hen net zoals meisjes in te schakelen voor de verzorging van de jongsten en voor huishoudelijke taken. Ze ziet er nauwlettend op toe dat alles piekfijn in orde is. Dat levert haar de lokale prijs voor de beste huisvrouw op. In dit kroostrijk gezin is steeds plaats voor mensen in moeilijkheden. Volgens haar zonen leek het soms wel op een sociaal centrum. In de voorplaats stonden twintig stoelen en die waren altijd bezet. Anastasie Verbrugge helpt zowel vriend als vijand en dat geldt in het bijzonder voor vrouwen in nood. Tijdens de Tweede Wereldoorlog helpt ze de echtgenotes van verzetslieden. Ze stopt hen stiekem voedsel toe. Zo verhaalt één van haar zonen hoe hij zijn moeder op een keer vroeg waarom een bezoekster zo dik was. Zijn moeder gebood hem te zwijgen. Toen zag hij dat onder haar mantel allerhande voedsel verstopt was. Na de oorlog helpt Anastasie Verbrugge de echtgenotes van collaborateurs. Ook later komen vrouwen hun nood bij haar klagen. Anastasie Verbrugge steunt initiatieven die tegemoetkomen aan de problemen van moeders en hun gezinnen. Ze ligt mee aan de basis van Familiehulp in Kortrijk en wordt betrokken bij de stichting van de sociale hogescholen van Kortrijk en Roeselare. Zelf geeft ze lange tijd cursussen 'trouwen in 't wit' aan verloofden. De vriendjes van haar zonen lachten soms op school : wat een progressieve moeder!

Van sociaal engagement naar politiek engagement

Anastasie Verbrugge is reeds voor de Tweede Wereldoorlog actief in de KAV. Tijdens de oorlog organiseert de KAV hulp voor noodlijdenden. Anastasie Verbrugge werkt hier actief aan mee en aarzelt niet om ook haar oudste kinderen in te schakelen voor het klaarmaken van de hulppakketten. Na de oorlog wordt ze voorzitster van de KAV en lid van het hoofdbestuur in Brussel. Ook haar echtgenoot laat zich niet onbetuigd. Hij wordt na de oorlog voorzitter van de KWB en is ook lid van het Davidsfonds. Het ACW wil voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1946 ook vrouwen op de lijst. Anastasie Verbrugge wordt als voorzitster van de KAV gevraagd om zich kandidaat te stellen. Ze reageert enthousiast en krijgt de tiende plaats op de CVP-lijst met 23 kandiaten. Ze sleept ook effectief een zitje in de Kortrijkse gemeenteraad in de wacht. Ze kan rekenen op de volle steun van haar echtgenoot die bijzonder trots op haar is. Volgens haar zonen, stelt ze zich samen met de twee andere verkozen vrouwen bijzonder strijdlustig op. Ze heeft veel belangstelling voor de woningnood die na de Tweede Wereldoorlog een prangend probleem is voor veel gezinnen. In november 1950 zegt Anastasie Verbrugge de Kortrijkse gemeenteraad vaarwel. Haar man wordt immers aangesteld als kantoorhouder van een bank in Marke en de echtgenote van een kantoorhouder mag niet aan politiek doen. Anastasie Verbrugge wordt in de gemeenteraad opgevolgd door Jef Lambrecht, die vier maanden later tot schepen benoemd wordt. In Marke is ze nog jarenlang actief, zowel in de KAV als in het CMBV.
Terug naar de startpagina
Laatste aanpassing op 29 juni 2000 
 © Ontwerp en realisatie door  Claude Storms