Zosma Nuyttens
į Kortrijk, 29-10-1876
+ Kortrijk, 11-06-1938

Gemeenteraadslid Kortrijk
04-06-1921 - 31-08-1937
Katholieken - Christen Werklieden

Eerste vrouwelijk gemeenteraadslid voor de katholieke partij in Kortrijk

Persoonlijk leven

Zosma Nuyttens wordt geboren in Kortrijk op 29 oktober 1876 als dochter van Jean Adolph Nuyttens en Marie-Louise Laevens. Vader verdient de kost als wever; moeder neemt de zorg voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen voor haar rekening. Zosma Nuyttens heeft drie zussen en twee broers. Ze blijft ongehuwd. Ze werkt als bediende bij het ACW waar ze verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen. In 1937 wordt Zosma Nuyttens getroffen door kanker waaraan ze in juni 1938 overlijdt.

Eerste vrouwelijke verkozene voor de katholieke partij

Vrouwen mogen voor de eerste maal deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 1921. Zosma Nuyttens is kandidaat voor de Kortrijkse katholieke partij. Haar werk bij het ACW ligt aan de basis van de stap naar de politiek. Ze krijgt de tiende plaats op 23 kandidaten. Ze is niet de enige vrouw op de katholieke lijst. Op de ťťnentwintigste plaats treffen we GabriŽlle Verstraete aan. Zosma Nuyttens wordt verkozen tot het eerste vrouwelijk gemeenteraadslid voor de katholieke partij in Kortrijk. In de gemeenteraad krijgt ze het gezelschap van Maria Egels die verkozen werd voor de socialistische partij.

Bijna drie legislaturen in de Kortrijkse gemeenteraad

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1926 en 1932 is Zosma Nuyttens opnieuw kandidaat. Ze krijgt respectievelijk de derde en tweede plaats op de lijst van de Christen Werklieden. Ze wordt telkens herkozen. In oktober 1937 neemt ze vervroegd ontslag wegens ziekte en wordt opgevolgd door Alberic Rigole. Tijdens haar zestien jaar lange mandaat in de Kortrijkse gemeenteraad maakt Zosma Nuyttens deel uit van de commissies die zich buigen over de sociale, culturele, economische en financiŽle problematiek. Ze heeft zich in het bijzonder ingezet voor de organisatie Kinderzorg, financiŽle toelagen aan de ziekenfondsen en het rechttrekken en overwelven van de Klakkaertsbeke tussen de Oudenaardsesteenweg en de Hugo Verriestlaan.
Terug naar de startpagina
Laatste aanpassing op 29 juni 2000 
 © Ontwerp en realisatie door  Claude Storms