Moniek Gheysens
°Kortrijk, 20-03-1949

Gemeenteraadslid Kortrijk
06-01-1995 - heden
VLD

 

Commercieel en creatief

Vlashandelaars in Normandië

De vader van Moniek Gheysens verbouwt vlas in Wevelgem. Hij is lid van de beroepsvereniging van vlashandelaars. Zijn echtgenote is huisvrouw. Na de Tweede Wereldoorlog trekt hij samen met drie schoonbroers naar Normandië. De warme en vochtige grond is er ideaal voor de vlasteelt. Elk weekend keert hij naar vrouw en vier kinderen terug. Moniek Gheysens is de tweede in de rij. In de zomervakantie volgt ze haar familie naar Normandië en steekt er een handje toe. Samen met de andere vrouwen helpt ze in de keuken de maaltijd bereiden voor de seizoenarbeiders. Tussendoor schuimt ze met een tante openbare verkopingen en rommelmarkten af op zoek naar antieke spulletjes.

Een artistieke opleiding

Na het vierde jaar middelbaar onderwijs opteert Moniek Gheysens voor de kunsthumaniora aan het Hoger Sint-Lucas Instituut in Gent. Twee jaar later start ze met de vierjarige opleiding grafiek aan dezelfde school. Ze leert er haar toekomstige echtgenoot kennen. Johan Desimpel volgt een opleiding monumentale kunst. De passie van Moniek Gheysens voor antiek krijgt vaste vorm na haar huwelijk in 1974. Samen met haar echtgenoot start ze een eigen zaak in antiquiteiten in Kortrijk. Omdat de ruimte te klein wordt, verhuist het koppel in 1976 naar Heule. Intussen is Moniek Gheysens moeder van twee zonen. In 1978 volgt een derde zoon. Ze blijft tekenen en schilderen als grafisch kunstenares. Ze stelt haar werk tentoon in België en Nederland. Ze wordt geselecteerd voor verschillende wedstrijden. Ze behaalt de eerste prijs van de stad Ronse en de Jan Coxprijs in Boechout.

Overstap van antiek naar mode

Op de jaarlijkse beurs voor antiquairs draagt Moniek Gheysens altijd een eigen ontwerp. Ze oogst bewonderende blikken en krijgt de vraag om ook voor collega's iets te ontwerpen. Omdat het aantal verzoeken steeds toeneemt, besluit ze om zich volledig toe te leggen op het ontwerpen van een eigen collectie die zweeft tussen Couture en Prêt-à-porter. De antiekwinkel wordt opgedoekt. De ene helft van de ruimte wordt ingericht als kledingwinkel; de andere helft als galerij. Samen met haar medewerkers ontwerpt Moniek Gheysens in verschillende ateliers haar collectie. Haar echtgenoot schildert en stelt kunstwerken tentoon in de galerij. Eén van de zonen heeft moeders smaak te pakken en voltooit in 1999 de opleiding mode aan de Academie in Gent.

Op de lijst voor de VLD

In 1994 vraagt de VLD Moniek Gheysens om op de lijst te staan. De zoektocht naar vrouwen en haar naambekendheid als kunstenares liggen aan de basis van het verzoek. Ze aarzelt, maar haar echtgenoot overtuigt haar. Ze krijgt de negende plaats op de VLD-lijst en wordt verkozen. Sindsdien maakt ze deel uit van het Kortrijkse VLD-bestuur. De combinatie van een politiek mandaat met een eigen zaak en een gezin vindt ze een moeilijke opdracht. Bovendien is het enthousiasme van haar echtgenoot een beetje bekoeld. Anderzijds vindt Moniek Gheysens dat de politieke ervaring haar organisatietalent, opmerkingsvermogen en durf ten goede komt. De politiek is voor haar een prachtige kans tot zelfontplooiing. Bovendien brengt de politiek mensen uit alle lagen van de maatschappij dichterbij.

Uitgesproken belangstelling voor het culturele leven

Moniek Gheysens maakt deel uit van de raadscommissie die de problematiek van openbare werken en cultuur behandelt. Vooral dat laatste interesseert haar. De goedkeuring van het graffitiproject is voor haar één van de paradepaardjes van het cultuurbeleid van de laatste legislatuur voor de eeuwwisseling. Als gemeenteraadslid wordt ze afgevaardigd in de Raden van Bestuur van zowel de Stedelijke Musea van Kortrijk als van Sculpturen in de Stad. Samen met enkele andere raadsleden heeft ze de organisatie SOS Kortrijk opgericht om oude gebouwen van de sloophamer te redden. Ze behoudt de mooiste herinnering aan het inpakken in stof van het Kortrijkse begijnhof op een open monumentendag. De betrokkenheid van alle politieke partijen bij dit initiatief heeft ze als bijzonder positief ervaren.

Vrouwen in de gemeentepolitiek

Moniek Gheysens wil een creatieve invalshoek in de Kortrijkse politiek brengen. Ze vindt het erg belangrijk dat politica's niet de mannelijke norm overnemen, maar zichzelf trouw blijven als vrouw. De meer gevoelsmatige en milde aanpak van vrouwen kan volgens haar de harde discussies verzachten. De noodzaak om werk en huishouden optimaal te organiseren, maakt bovendien dat vrouwen realistischer zijn en meer relativeren. Politica's zijn dan ook meer geneigd tot samenwerking over de partijgrenzen heen. Moniek Gheysens maakt sinds de verhuis naar Heule deel uit van het plaatselijk CMBV. Ze is ook al vijftien jaar lid van de Kortrijkse afdeling van de International Business Federation of Women die op regelmatige tijdstippen gastsprekers uitnodigt voor een voordracht.
Terug naar de startpagina
Laatste aanpassing op 29 juni 2000 
 © Ontwerp en realisatie door  Claude Storms