Hergé 
herdacht
Een nieuwe start
Betrouwbaar?
Een knappe maar onderschatte tentoonstelling
Miskende Parel?
Geraadpleegd
OVERZICHT
Bijdragen

Jos Martens

KUIFJE bij de INCA'S

Tentoonstelling voor jongeren van 7 tot 77 in het Jubelpark - Brussel

1. Hergé herdacht

De Zonnetempel gaat naar Parijs

De Zonnetempel is een stripverhaal van Hergé. De Zonnetempel is een tekenfilm. De Zonnetempel is ook een musical. En nog wel een zeer succesrijke. Van De Zonnetempel werden in 2001-2002 in de Stadsschouwburg van Antwerpen en in het Palais des Beaux Arts van Charleroi meer dan 210 voorstellingen gespeeld voor meer dan een kwart miljoen bezoekers. Nu zal de musical ook opgevoerd worden in Parijs, vanaf 19 september 2003.

Vignet van de tentoonstelling Op 3 maart 2003 was het 20 jaar geleden dat Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, met zijn echte naam Georges Remi (°1907) overleed. Bij die gelegenheid ondervroeg de krant De Morgen een aantal mensen als Willy Claes (ex-secretaris-generaal van de NAVO) en onze eerste astronaut Dirk Frimout over de invloed die Kuifje had op hun jeugd.

Aan Johan De Moor (50), zoon van Hergés rechterhand Bob De Moor, vroeg journalist Armand Plottier: “Waarin schuilt het genie van Hergé?”

De Moor: “Hij was in de eerste plaats een goed scenarist. Ik denk dan ook aan zijn zin voor humor. Hij creëerde ook fantastische nevenpersonages en legendarische uitdrukkingen. Zijn scenario’s waren efficiënt, internationaal en universeel. Hergé behoort nu tot de klassieken. Vergelijk zijn status met die van Vondel of van Victor Hugo. De huidige generatie tekenaars gaat ook totaal anders te werk, zij laten zich in hun stijl vooral door films inspireren.”

Navigatie: Hergé herdacht - Een nieuwe start - Betrouwbaar? - Een knappe maar onderschatte tentoonstelling - Miskende parel? - Geraadpleegd